Loading

Renoveren

Na jaren van intensief gebruik kan een tegelvloer zijn beschadigd of ten dele haar glans hebben verloren. Na een renovatie toont de vloer weer als een geheel en heeft een volle glans. Ook kunnen eventuele beschadigingen of hoogteverschillen worden verwijdert. Dit is wel alleen aan te raden wanneer er geen voegen zijn. Er zijn twee methoden, die verschillende resultaten geven; kristalliseren en schuren.

Kristalliseren
Met kristalliseren kan een dof gelopen vloer weer op glans gebracht. De glansgraad na behandeling hangt af van de oorspronkelijke oppervlaktebewerking (gezoet of gepolijst) en de mate waarin deze dof is gelopen. Kristalliseren maakt zeer ondiepe krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar. Andere beschadigingen blijven onveranderd zichtbaar.

Deze methode is alleen geschikt voor stenen opgebouwd uit kalk, zoals marmer en kalksteen. Voordat met kristalliseren wordt begonnen moet eerst een eventuele beschermlaag worden verwijderd. Dit gebeurt met een intensieve reiniging. Daarna wordt met behulp van chemicaliën en een boenmachine een chemische reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van de natuursteen. Hierdoor ‘verdicht’ de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt, de steen iets harder wordt en iets minder dampdoorlatend wordt dan het oorspronkelijke steenoppervlak.

Schuren
Met schuren kunnen beschadigingen, hoogteverschillen, en een dof uiterlijk worden aangepakt. Na het schuren toont de vloer mooi vlak en heeft een volle egale glans. Lichte beschadigingen zijn weggeschuurd evenals hoogteverschillen tussen tegels. Een oude vloer ziet er na schuren weer als nieuw uit.

Machinaal wordt een laag van de vloer afgeslepen, onder toevoeging van water om de slijpschijven te koelen. Met steeds fijnere slijpschijven wordt daarna glans op de vloer aangebracht tot de gewenste glansgraad is bereikt. Moeilijk bereikbare plaatsen worden behandeld met kleiner handgereedschap.

Oorspronkelijke is deze bewerking bedoeld voor zachtere steensoorten, zoals marmer en kalksteen. Inmiddels zijn er machines waarmee ook hardere stenen, zoals gneis en zelfs graniet kunnen worden bewerkt. In het algemeen geldt dat de hardheid van de steen (de kras vastheid) van invloed is op de maximale haalbare hoogte van de glans.